Терапия с цветята на д-р Едуард Бах

„Излекувай сам себе си”

Системата за лечение с цветя е създадена преди около 90 години от английския лекар д-р Едуард Бах. Това откритие е резултат от продължитени проучвания на автора, провокирани от неговото разочарование от конвенционалната медицина, за която считал, че е съсредоточена само върху физическото тяло на пациента.
Целта на терапията с цветята на д-р Бах е да се научим конструктивно да се борим с „отрицателните състояния на човешката природа” – например нетърпение, дребнавост, страх, тревожност, неувереност, ревност – и да възстановим връзката със собствените си душевни сили за самолечение. Според д-р Бах именно подобни тенденции са дълбоките причини за заболяванията на човека.
На пръв поглед това послание на д-р Бах изглежда неразбираемо. Но светът на духовното съществува действително. Освен това материалният свят и духовният свят непрекъснато проникват един в друг. Според д-р Бах за да е здрав човек, двата свята трябва постоянно да са в равновесие. Всяко нещо, което е в повече в единия свят, води до нещо по-малко в другия.
В основата на ефикасното лечение с цветни есенции е природата, затова в продължение на много години д-р Бах изучава различни растения, храсти и дървета. Класифицира ги в общо 38 цветни есенции, които отговарят на основните характеристики на психиката. Цветните есенции по най-ефирния начин въздействат върху емоционалното състояние. Това са течни екстракти от цветя, които спадат към т.нар. вибрационна медицина, защото не съдържат материална субстанция, която би могла да се регистрира в съвременните научни лаборатории, а конкретна енергия или принцип, който някои биха нарекли „жизнената сила” на цветето или растението . Всяко едно цвете или растение притежава своя индивидуалност, следователно свое вибрационно ниво, което има неповторимо въздействие. Чрез един прост процес на приготвяне, цветните есенции се насищат с „духа” и „душата” на цветето или растението. Те съдържат аурата на този дух.
Цветните есенции се използват за лечение на емоционални и ментални проблеми и се подбират въз основа на психологическия профил на клиента. Всяка от 38-те есенции, открити от д-р Бах, е насочена към конкретна характеристика или емоционално състояние. Д-р Бах класифицира човешките настроения или състоянията на ума, общи за типовете индивидуалности, и открива цветята, съответстващи на всяко едно от тези състояния. „Болестта е вид затвърдяване на някакво умствено състояние и необходимо е само да се излекува състоянието на пациента, за да изчезне болестта.” (Едуард Бах).
Лечението с цветни есенции се осъществява преди всичко на емоционално ниво. За да се постави диагнозата, се търси най-вече емоционалната природа на човека и неговите умствени нагласи. Не са интересни физическите симптоми, въпреки че те биха могли да подскажат какви са емоционалните и менталните проблеми.
Терапията с цветята на д-р Бах се подчинява на Закона на противоположното. Тяхната цел е да ни изпълнят с „положителното” качество, на което е носител съответната цветна есенция, вместо да потискат „отрицателното”. Есенциите на д-р Бах могат да ни помогнат не само да смекчим остротата на душевните си проблеми профилактично, но и да осъзнаем недостатъците и слабостите си, самоизмамите и противоречията. Учат ни да бъдем честни спрямо себе си и да „задействаме бутона” там, където е най-ефективен – в самите нас.
Терапията с цветни есенции се отличава със своята простота и безвредност, но в същото време е и много ефикасна. Цветните есенции са подходящи за учениците, по време на изпити, при важни срещи или при нужда от повишена концентрация. Те спомагат за преоткриване на себе си, способността да казваме „не” на отчаянието и безнадеждността, да се изправим срещу страховете и тревогите си. Баховите есенции са абсолютно безвредни, при тях възрастта не е от значение, имат приложение при бременни, новородени, деца, възрастни и дори при домашни любимци. Цветните есенции допринасят за един по-позитивен свят, постигане на вътрешен мир и баланс, радост и удовлетворение от всеки миг, защото ”…тогава болестта се стопява като сняг на слънце”  Д-р Едуард Бах.

Катя Карагьозова,
Психолог и Бахов терапевт

Открийте ни на картата

Търся информация за

За контакти

Катя Карагьозова
тел. 0876 316699
ел. поща: katia@centersatori.com

Здравка Христова
тел. 0878 218459
ел. поща: zdravka@centersatori.com

 

©2023 Център за холистична терапия "Сатори". Всички права са запазени.

Search